Lapseki Şehitliği

Lapseki Şehitliği

Lapseki Şehitliği; Çanakkale ili Lapseki ilçesinde Çanakkale Savaşında şehit olan 913 şehit askerimizin anısına yapılan şehitliğimiz.

Lapseki Şehitliği

Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon koordinesinde Lapseki Belediyesi tarafından yaptırılan ilçe Şehitliği Çanakkale Savaşı sırasında 5. Orduya ve bağlı 4 ve 5 nolu hastaneler de hayatlarını kaybeden 913 Şehit ve bir adet iç güvenlik Şehidinin anısına yeniden düzenlendi. Toplam 913 şehit isminin yer aldığı şehitlik; onların aziz hatırasına dikilen anıt ve peyzaj düzenlemesi ile birlikte yeni bir görünüme kavuştu. Lapseki’nin Kurtuluş Günü olan 25 Eylül 2014 Tarihinde ziyarete açıldı.

Lapseki Şehitliği

Açılış öncesi Lapseki Şehitliği basında sıklıkla yer buldu;

TBMM 14. ve 15. dönem Adalet Partisi Çanakkale Milletvekili Zekiye Gülsen‘in açıklamaları

”Lapseki’de, şimdiki Ziraat Bankası ve Lapseki Devlet Hastanesi yanından başlayan, Barış Manço Çocuk Parkı hizasından sahil boyunca devam eden bölge, eskiden mezarlık olan bölgedir. O bölgede, eski mezarlığın uzantısında, sahil boyunca şehit mezarları vardı. Eskiler hatırlarlar, orada, eski mezarlığın hizasında bir boşluk bırakılmıştı. O bölgede eski mezarlık olduğunu, oradan gelip geçerken, babamın ve ninemin Fatiha okuduğundan ve büyüklerinin mezarlarından bahsettiği için, hatırlıyorum.”

Şehitler için anıt yapılması lazım

”Şu an hükümet konağı olan bölgede daha önce elektrik binası yapılırken kemikler çıktı. Ben o zamanları hatırlıyorum. Hatta, bu kemikler (şehit mezarı bunlar) denilerek şehir mezarlığındaki şehitliğe gömülmüştü. O bölgeye bir anıt yapılsa iyi olur diye düşünüyorum”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır‘ın açıklamaları

”O dönemde kullanılan iki hastaneden geriye bir şey kalmadı. Savaş döneminde Arıburnu bölgesinde yaralananlar, buradaki hastanelere getiriliyordu. Bu hastanelerden biri Çardak’taydı. Buraya genelde yaralılar getiriliyordu. Hastanede şehit düşenler, Çardak’ta şu an mevcut şehitliğe defnediliyordu.
Ayrıca Lapseki ilçe merkezinde de bulaşıcı hastalıkların tedavi edildiği bir hastane bulunuyordu.

Yaptığımız araştırmalara göre, buraya getirilenlerden şehit düşenler de aynı şehitliğe defnedilmiş. Her iki hastaneye götürülenlerden yaklaşık bin 200 civarında askerin şehit düştüğünü biliyoruz. Şehitlik, o dönemde bugünkü mevcut alanından daha büyük bir alana sahipti.”

Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz‘ın açıklamaları

“Bu çalışma neticesinde de çalışmayı yapacak arkadaşlar ile bu alanı gezdik. Yaptığımız çalışmayı 25 Eylül’e kadar tamamlamayı planlıyoruz. Lapseki’nin kurtuluşu olan 25 Eylül tarihinde de şehitliğimizi yeni haliyle açmayı hedefliyoruz”

lapseki-sehitligi

Lapseki Şehitliği

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ