Dalış Turları
Dalış Turları, Çanakkale çevresindeki savaş batıkları ve il genelindeki su altı değerlerine tüplü ve keşif dalışı turları.
Dalış Turları
Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri başta olmak üzere, Çanakkale’nin tarihi, turistik ve kültürel değerleri ile sizleri buluşturmaya çalışmaktayız. Alternatif programlara da organizasyonlarımızda yer vermeye çalışıyoruz.
Çanakkale il sınırlarında bir çok dalış noktası bulunmaktadır. Assos ve Bozcaada su altı görüş mesafesinin yüksek olduğu ve doğal güzelliklerle dolu bölgelerdir. Çanakkale Boğazı çevresinde ve Seddülbahir, Anzak Koyu ve Suvla Koyu gibi noktalarda ise Çanakkale savaşıyla ilgili çok sayıda su altı objesi yer almaktadır. Savaş gemisi ve deniz araçları batıkları bakımından zengindir.
Çanakkale Dalış Turları iki seçenekli olarak yapılmaktadır. Birincisi Discovery yani keşif dalışı ismi verilen ve sağlık engeli olmayan herkesin katılabileceği belirli derinlikteki dalışlardır. İkincisi ise profesyonellik ve tecrübe gerektiren Scuba Diving ismi verilen tüplü dalışlardır. Çanakkale denizi akıntı bakımından sert olduğundan dalış yapmak ciddi bir iştir.
Çanakkale Dalış Turları
Dalış turu programlarımız bölge ve gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bunun için özel olarak bilgi alabilirsiniz. Aşağıda ise başlıca dalış noktaları yer almaktadır.
Çanakkale Dalış Noktaları
Alman Torpido Gemisi
I. Dünya Savaşında İngiliz savaş gemisi Inflexible ve Irresistible, Çanakkale kıyılarını topa tuttuğu sırada Osmanlının müttefiki olan Almanların komuta merkezi de Çimenlik kalesinin bulunduğu yerdeydi. Atılan bombalardan birisi Almanların komuta merkezinin yakınlarına düşer. Askerler barakalardan acilen boşaltılıp kıyıya demirlemiş olan torpido gemisine bindirilip karşı kıyıya kaçırılmak istenir. Ancak 18 Mart 1915 günü Irresistible`in mermilerinden birisi Alman gemisinin sonu olur. 1315 erin öldüğü gemi Çanakkale yat limanının hemen dışında yer alır. 16 metredeki batık, Çanakkale Boğazı`nın yoğun olan deniz trafiğinin tam ortasındadır. Görüşün kısmen düşük olduğu batık geniş açı fotoğraftan çok makro görüntüleri ile fotoğrafçılara daha uygun gelebilir.
Su Gemisi Batığı
Suvla koyu içerisinde olduğu için doğa şartlarından korunmuş güzel bir batıktır. Savaş zamanında askerlere tatlı su üretmek için kullanılmış eva kazanları görülebilir. 14 metrede 1. seviye dalgıçları için uygundur.
Anzac Koyu Çıkartma Filikaları
Kara ve deniz çıkarmaları sırasında yüzlerce bot kullanılmıştır. Bunların bir çoğu Arı Burnu ile Küçük Kemikli kumsalı üzerinde bulunmaktadır. İngiliz ve Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Arıburnu ve Suvla körfezi arasında gerek kumsalda gerekse sualtınının 3-5 metre altında bunların birçoğunu görebilirsiniz. Oldukça büyük olan ikisi bugün dalış noktalarının önemlilerindendir. Kabatepe limanına yakın olan ve Arıburnu açıklarında 42 metrede Suvla Körfezi`nin içlerinde 27 metrede kumların üzerinde yatan bu iki çıkartma botu daha ilk metrelerden sonra karaltılarıyla göze çarparlar. Oldukça büyük şakayıklar ve mor renkli süngerler ile kaplı batıkların üst demirleri ızgara görünümündedir. İçlerine girip karagöz sürüleri ile birlikte dolaşabilirsiniz. Batıkların sürpriz bekçilerinden mığrı ve kollu istakozlar ise sık karşılaşılan canlılardır.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır.
Kaptan Franco Batığı
Kaptan Franco : Franco asfalt hammaddesi taşıyan Yunan bandıralı bir yük gemisi. Sancak baş tarafa bir Romen yük gemisi etkili bir şekilde çarparak saç gövdeye büyük bir yırtık oluşturuyor. Kaptan kendini sahile yönlendirse de 40 metre derinlikte yolculuk son buluyor. Yüzeyden bakıldığında sahil oldukça yakın fakat aniden derinleşen boğaz ancak 40 metre gibi derin bir bölgede batığı barındırıyor. Gemi iskele tarafına yatık şekilde yatıyor. Ambarlarda bulunan hammadde blokları ise zemine yayılmış.Batık, direkleri, pervane ve dümeniyle bozulmamış bir bütün şeklinde duruyor. Esas ilginç olan batığın kuytu bölümlerinde renkli yumuşak mercanlar bulunuyor. Bu mercanlar yıllar geçtikçe belirgin bir şekilde çoğalmaktalar. 2. günün 2. Franco dalışında dip akıntısı oldukça fazla derinlik dışında diğer dezavantajı aniden gelen akıntılar oluşturuyor. Gemi oldukça uzun olduğundan çoğunlukla akıntı yüzünden batığın çoğu rahat gezilemiyor. Özellikle sancak tarafı üstte kaldığından akıntı buradan hızla dalıcıları diğer tarafa sürüklüyor. Derinlik de hesaba katıldığında bu gibi dalışların yapılabilmesi için hem tecrübe hem de en az “ADVANCED” brövesi gerekiyor. Görüş açısı, akıntı ve derinlik açısından en sorunsuz batık. Havuzlar mevkiinde, 27-43 metreler arasında yatıyor.
Kaynak: Deniz Magazin Dergisi
Majestik Batığı
Majestik 1895 yılı yapımı olup İngilizlerin en yaşlı iletişim gemisiydi. Çanakkale saldırısı planlanırken Churchill bu geminin yaşlı olduğunu ileri sürmüş, ancak Çanakkale`yi çok kolay geçip Istanbul`u da kolaylıkla ele geçireceğini savunan diğer rütbeliler, Majestik`i deniz filosuna almışlardı. 18 Mart deniz çıkartmalarında yer alan bu gemiye dalmanın ayrı bir coşkusu vardır. Müzede geminin siyah beyaz fotoğrafını gördükten sonra bu coşkunuz daha da artacaktır. Batık, Çanakkale Boğazı`nın tam uç noktasında yer alan Seddülbahir yakınlarındaki Morto koyunda bulunmaktadır. 1895 yapısı bu yaşlı İngiliz gemisi U-21 Alman denizaltısı tarafından batırılmıştır. 14,900 ton ağırlığında ve 119 metre uzunluğunda olan gemi 757 mürettebatı ile Çanakkale kıyılarında batmıştır. Daha başlar başlamaz geminin silüeti 15 metrelerden sonra belirmeye başlar. Henüz patlamamış bombaları, geminin topunun oturduğu döner zemin, bacalar ve yana devrilmiş gözetleme kulesi etrafında oluşan sualtı faunası ile özellikle fotoğrafçılara hoş dakikalar yaşatır. Yöredeki güçlü akıntı sizin yine iniş ipini bulup yüzeye çıkmanıza engel olabilir. Dolayısı ile dalışlarınızı dekosuz ayarlamakta yarar vardır. Yoksa bir yere tutunmaksızın yapacağınız dekompresyon beklemesi anında akıntı sizin birkaç mil öteden yüzeye çıkmanıza yol açacaktır.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır. Sadece özel izinle dalınabilir.
Lundy Batığı
Bugüne kadar bir batık deneyiminiz olmadıysa, hiç zaman yitirmeden Lundy ile ilk deneyiminizi gerçekleştirin. 1908 yapımı 188 tonluk batık Suvla körfezindedir. Bu koy Büyük Kemikli Burnu ile Küçük Kemikli Burunları arasında kalan bölgededir. Kaynaklara göre Lord Kitchener`in İngiliz bakanlar kuruluna verdiği çekilme önerisini Fransa ve Rusya da destekleyince 7 Aralık`ta İngilizler, Arıburnu ile Suvla Körfezini kesin olarak boşaltma kararı aldı. İngilizler geri çekilirken pek çok savaş donanımını da geride bırkmışlardı. Suvla Körfezi`nden Arıbunu`na kadar olan bölgede 5 büyük gemi ve 60 dan fazla nakliye sandalını batırıp kaçmışlardı. İngilizlerin ve Anzakların kaçarken bıraktıkları gemilerden biri olan Lundy, bugün hep aranılan bir dalış noktasıdır. 12 kişilik mürettebatı olduğu sanılan gemi, 84 yıldır bizim konuğumuz olarak sualtındaki tarihimize ev sahipliği yapmaktadır. Geminin silüeti 13. metrelerden sonra belirir. 18. metrede geminin güvertesinde kaptan köşkünde dolaşabilirsiniz. Tabanı yaklaşık 28-30 metrelere oturmuş olan Lundy`nin pervanesi henüz üstündedir. Saç kısımlar çeşitli mor renkli yumuşakçalarla kaplanmıştır. Güvertenin sürekli bekçileri ise karagözlerdir. Geminin kum ile birleştiği noktalarda altlara doğru kollu istakozlar bulunur. Biraz açıkta kumlar üzerinde ise cephanelikler görülmektedir. Akyalar ise bu kumlar üzerinde dolaşırken sizi izlemeye gelir.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır.
Bebek Kayalıkları
Kabatepe iskelesinden hareketle 9 millik bir sürat ile bir saat sonra Bebek kayalıklarına ulaşabiliyorsunuz. Mitolojik bir efsaneye göre; Bebek kayalıkları olarak bilinen noktanın karasal bölümünde Agospatami adı ile bilinen antik bir şehir varmış. Agospatami “altın post” anlamına gelirmiş ve bu kent için çok özel bir önemi varmış. Altın postu giyebilen, ölümsüzlüğe ulaşırmış. Bu nedenle de şehir, sürekli korsanların baskınına uğrarmış. Rivayete göre baskından kaçan halk, sesleri duyulmasın diye bebeklerini kayalıklara bırakırlarmış. Bu yöre bu nedenle “Bebek Kayalıkları” olarak adlandırılmış.
Kıyıdan yaklaşık 150 metre açığa kadar sığ bir alanda (5-15 metreler arası) ilerlemenin akabinde, sağlı – sollu yüzeyden yaklaşık 1-1,5 metre derinlikte görülebilen iki topuk arasından kıyıya paralel uzanan dik duvardan inişe geçiyorsunuz. Duvarın açık denize bakan tarafı çok renkli bir biyolojik zenginlik sunuyor. İlk 20 metre ekseninde, sarı yumuşak mercanların yoğun bir popülasyon oluşturduklarını gözlemleyebilirsiniz. Zira genellikle geceleri tentaküllerini açarak zooplanktonlarla beslenen mercanların, akıntının şiddeti ile gündüz beslendiklerini izleyebilirsiniz. Hemen hemen bütün kaya çatlaklarında kırmızı ve sarı renkli karabaş balıkları ile uzun antenleriyle kendilerini düşmanlarından korumaya çalışan böcekleri görebilirsiniz.
Küçük Kemikli Burnu
Çanakkale Boğazı çıkışında yer alan Morto koyundan sonraki Seddülbahir fenerinin altındadır. Bu koy Majestik batığına oldukça yakındır. Dolayısı ile Majestik`e yapılacak dalış sonrası buraya da dalmamazlık etmeyin. Yanyana duran iki çıkarma botu kuma oturmuştur. Genellikle balina avı için yapılmış olan bu trol gemileri, savaş sırasında mayın tarama ve karaya saldırmak için kullanılmış. Yaklaşık derinlik 30 metre kadardır. İniş ve çıkışlarınızda size eşlik edecek akyalar yörenin bekçileridir. Batıklar, içinde dolaşan karagöz sürüleri ile doludur. Civarındaki kumluk alanda ise fener balığı, camgöz köpekbalığı ve vatozlar ile karşılaşabilirsiniz.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır.
Seddülbahir Çıkartma Filikaları
Çanakkale Boğazı çıkışında yer alan Morto koyundan sonraki Seddülbahir fenerinin altındadır. Bu koy Majestik batığına oldukça yakındır. Dolayısı ile Majestik`e yapılacak dalış sonrası buraya da dalmamazlık etmeyin. Yanyana duran iki çıkarma botu kuma oturmuştur. Genellikle balina avı için yapılmış olan bu trol gemileri, savaş sırasında mayın tarama ve karaya saldırmak için kullanılmış. Yaklaşık derinlik 30 metre kadardır. İniş ve çıkışlarınızda size eşlik edecek akyalar yörenin bekçileridir. Batıklar, içinde dolaşan karagöz sürüleri ile doludur. Civarındaki kumluk alanda ise fener balığı, camgöz köpekbalığı ve vatozlar ile karşılaşabilirsiniz.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır. Sadece özel izinle dalınabilir.
Büyük Kemikli Burnu
Yöre dalgıçlarının ve Istanbul`dan gelenlerin uğrak yeridir. Arabanızı kıyıya çektiğinizde en iyi kıyı dalışı yapılacak yer olmasından dolayı burada kimi kez arabayı park edecek yer bulamazsınız. Dik kayaların kuzey Ege`nin billur suları ile birleştiği yörede yapacağınız dalışlarda lipsoz, eşkina, orfoz, dülger balığı ile birçok çeşit sünger ve mercan türü ile karşılaşmak olasıdır. Tüm kıyılarımızda sık sık karşılaşılan şakayıklar ve floresan rengi görünümlü anemonlar Büyük Kemikli Burnu`nda oldukça çoktur. Bazı dalgıç arkadaşlarımızın bu yörede köpekbalığı ve yunuslarla karşılaştıkları da olmuştur. Ayrıca fenerin bulunduğu burnun kuzey tarafında yaklaşık 18 metrede bir batık bulunmaktadır. Dipte ters dönmüş olarak duran bu eski çıkarma botu dalışa yeni başlayanlar için oldukça ilginçtir. İlk batık dalışı deneyiminiz değilse, kıç tarafındaki yarıktan kolaylıkla içeriye süzülüp burna doğru yüzebilirsiniz. Burun tarafında ise gövdede açılmış olan saçların arasında pencere görünümündeki boşluklardan içeriye süzülen ışığı ve dışarıda dolaşan dalgıçları görüntüleme olanağı vardır. Burundan açıldıkça suyun derinleşmesi ile yeni kayalar ve yeni serüvenler hiç bitmez. Akıntıyı unutmayın. Eğer sizi bekleyen bir tekne yok ise dönüşünüzü güven altına almaya bakın.
Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanmıştır.
Çanakkale Dalış Merkezi
ÇANAKKALE`NİN İLK DALIŞ MERKEZİ
TÜPLÜ DALIŞ EĞİTİMİ
PADI / CMAS / SSI
DALIŞ GRUP ORGANİZASYONU
DALIŞ DONANIMI SATIŞI
YETKİ BELGELERİMİZ :
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ( TSSF) Dalış Merkezi belge No: 361
Proffessional Association of Diving Instructors (PADI) Dive Center no: S-35725
Scuba Schools International (SSI) Dive Center belge no : 729095
2007 yılından itibaren Çanakkale‘de merkezi konumdaki dalış merkezimizde üç ayrı dalış disiplininde CMAS, PADI VE SSI dalış eğitim merkezi yetki belgelerimizle, dalış severlere mükemmel eğitim, ekipman, sualtı ve su üstünde emniyet ve konforu biraraya getirerek, yurtiçi ve yurtdışından Çanakkale çevresindeki eşsiz batıklara dalış yapmak isteyen bröveli dalgıçlara eğitim seviyelerine uygun dalış noktalarında en iyi hizmeti sunmayı prensip edinmiş profesyonel ekibi ile yerel dalış merkezi olmanın avantajıyla yörenin toprağına ve suyuna işlemiş olan tarihsel dokuyu hissetmek için en uygun ortamı sağlamaktayız.