Sembolik Şehitlikler
Çanakkale Savaşı Sembolik Şehitlikleri; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan şehitliklerimizin bazıları sembolik şehitliktir.
Sembolik Şehitlikler
Sembolik şehitliklerin yapımı için iki neden bulunmaktadır. Bunların ilki ve en önemlisi gerçek şehitliklerinin tahrip edilmesi önlemek ve korumaktır. Yarımada içerisinde bulunan gerçek şehitliklerin yanlarına ziyaret amacıyla sembolik şehitlikler yapılmıştır. İkinci neden ise varlığı bilinen ancak tam olarak yeri tespit edilemeyen şehitliklerimizin yerine yapılmasıdır.
İsimsiz Topçu Yüzbaşı Şehitliği
İsimsiz Topçu Yüzbaşı Şehitliği Kilitbahir Köyü’nün 800 m Kuzeyinde, Kilitbahir-Eceabat yolunu kenarında yer almaktadır.Yoldan 3m. kadar yukarıda,Değirmen burnu tabyası askeri sahasının kuzey duvarına bitişiktir. Bir Türk topçu yüzbaşısının defnedildiği bilinen mezarlığın içine selvi ağaçları dikilmiştir.
Yüzbaşı Mehmet Şehitliği
Şehitlik, ”57. Alay” diye adlandırılan mevkidedir. Dikdörtgen şeklindeki şehitliğin merkezinde bir mezar bulunmaktadır. Şehitlik 1994 yangınından önce selvi ağaçlarıyla çevrilidir. Bu alana Türk ordusundan Yüzbaşı Mehmet’in gömüldüğü bilinmektedir. Şehitlik 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilmiştir.
Yahya Çavuş Şehitliği
Yahya çavuş şehitliği; 25 nisan 1915 günü Ertuğrul Koyuna çıkan 3000 düşman askerine karşı bu koyu savunan 26.tabur 3.bölüğüne bağlı 500 kişi dir. Bu Taburun 10. Bölüğünden Yahya Çavuş bölük Komutanı şehit olduktan sonra 63 askeriyle komutayı ele alıp koyu tarihe geçecek bir direniş göstermiştir. Bu kahramanlığın anısına Şehitlik 10 Ağustos 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır.
Er Halil İbrahim Mezarı
Er Halil İbrahim Mezarı; beyaz taştan yapılmış olan mezar Ertuğrul Tabyası’nın önünde bulunmaktadır. Hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan mezar Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında tescil edilmiştir.
57. Alay Şehitliği
Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde Kırmızı Sırt’ı geçtikten sonra, Kılıç Bayırı’nın güneyinde, Bomba Sırtı’nın kuzeyindedir. Yabancılar burada yaşanan olaylar nedeniyle bölgeye Chess Board yani satranç tahtası adını vermişlerdir. Bölgede ilk olarak Cumhuriyet döneminde bir şehitlik yapılmıştır. Ancak hangi tarihte ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Mevcut şehitlik yerine, 1992 yılında mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan sembolik şehitlik inşa edilmiştir. Sembolik olmasının sebebi ise savaş esnasında şehitlerimizin dere yataklarına toplu olarak defnedilmiş olmasıdır.
Çanakkale Sembolik Şehitlikler hakkındaki tüm soru ve görüşleriniz için lütfen bizimle irtibata geçin.