Gelibolu Yasa Tasarısı 2014
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı tartışmaları devam ediyor. TBMM gündemine 18/06/2014 tarihinde getirildi.
Basında Yasa Tasarısı
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu
“Bugüne kadar Çanakkale’nin ‘barış parkı’ olarak adlandırılması gibi istekler reddedilmiş ve Çanakkale’de Çanakkale’yi geçilmez yapan şehitlerimizin aziz hatıraları korunmuştur. Böyle bir isteği kabul edecek kimler olursa olsun, hiç şüpheniz olmasın ki tarihe şehitlerin vebali ve lanetiyle geçeceklerdir. Çünkü onlar bir hilal uğruna, bu topraklar için toprağa düştüler. Onlar, son ehli salibin savletini kırdılar, Selahaddin Eyyubi’yi, Kılıç Arslan’ı kendilerine hayran bıraktılar. Onlar, makbere ihtiyaç duymayanlardı. Zira onlar Hz. Peygamber’in bayrağı altında yer buldular.
Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır. Bu destanı yazanları, ülkemizi işgal etmek isteyenleri ötekileştirmemek adına kim olduğu belirsiz kişiler gibi tanımlayan bedhahlar, huzuru mahşerde bunun hesabını şehitlerimize vermek zorunda kalacaklardır. Bu gibilerin toplumumuz tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir.”
CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan
“2015 yılında kutlanacak olan Çanakkale ve Gelibolu Savaşlarının 100. yılı etkinliklerine yetiştirilmek kaygısıyla yazılan ancak satır aralarında çok ciddi soru işaretleri bırakan bir kanun metni ile yeni bir fiili durum yaratılmak istenmektedir”
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş
Yüzüncü yıl yaklaşıyor ve bununla ilgili kutlamalarda 100 bin kişilik talep olmasına rağmen 10 bin 500 kişilik kota koyulmaktadır. Kalan süre içerisinde bunu yetiştireceğimize inanmıyorum. Bunu aldınız, yetkileri de donattınız, her şeyi yaptınız ama 2015’e bu kafayla, bu anlayışla Çanakkale’deki Gelibolu Yarımadası’nın hazırlanması mümkün değildir”
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma
“Çanakkale olmasaydı Cumhuriyet kurulamayacaktı. O topraklarda yiten canlar, akan kanlar ve yetim çocukların acı ve hüzünlerinden bir iftihar abidesi yükseltelim, toprakları koruma altına alalım ve tarihimize sahip çıkalım”
Sosyal Medayada Yasa Tasarısı
Twitter, Facebook, Google+ gibi sosyal ağlarda tartışmalar devam ediyor. Özellikle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bünyesinde görev yapan Alan Kılavuzları belirsizliğini koruyan durumları nedeniyle sosyal ağda yoğun şekilde paylaşım ve tartışmaları devam ettiriyorlar. Yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği ve neler getireceği merak konusu.