Gerçek Şehitlikler

Gerçek Şehitlikler

Çanakkale Savaşı Gerçek Şehitlikleri; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan şehitliklerimizin bazıları sembolik, bazıları ise gerçek şehitliktir.

Gerçek Şehitlikler

Çanakkale savaşı esnasında şehitlerimizin bir kısmı cephe ortasında kaldığından defin edilememiştir. Defin edilebilenler ise çoğu zaman toplu olarak defnedilmiştir. Çanakkale Savaşı kazanılmış olsa da, I. Dünya savaşı kaybedildiği için, İngilizler savaş sonunda bu bölgeyi işgal etmişlerdir. İşgal sırasında kendilerine yenilgiyi hatırlatacak ne var ise talan edip yok etmişlerdir. Maalesef şehitliklerimiz de bu zaman esnasında tahribata uğramıştır. Aslında savaş alanında çok sayıda şehitliğimiz olmasına rağmen günümüzde Sargı Yeri ve Hastanelerin olduğu noktalarda gerçek şehitliklerimizin yerleri belirli kalabilmiştir. Savaş alanında olanlar ise uzun yıllardır süre gelen çalışmalar esnasında ortaya çıkarıla bilinmiştir.

Yerleri tam tespit edilemediğinden dolayı, savaş alanındaki noktalara şehitlerimizin anısına sembolik şehitlikler yapılmıştır. Sembolik şehitliklerimizin yapış amaçlarından bir tanesi de asıl şehitliğimizin tahribine engel olmaktır.Sembolik şehitliklerimiz ile ilgili ayrıca bir yazı hazırlayacağız sizler için. Gelibolu yarımadasında var olan gerçek şehitliklerimiz ve şehit sayıları aşağıdaki gibidir.

Anafarta Köy Mezarlığı Şehitliği

Anafartalar muharebeleri esnasında şehit olan askerlerimiz köy mezarlığına defnedilmiştir. Tam sayısı tespit edilememekle birlikte çoğunluğunu subaylarımız oluşturmaktadır. Savaş esnasındaki definler nedeniyle köy mezarlığı gerçek şehitliğe dönüşmüştür.

Alçıtepe Sargıyeri Şehitliği

26 Haziran – 5 Temmuz tarihleri arasında yaşanan Zığındere muharebeleri esnasında şehit olan askerlerimiz buraya defnedilmiştir. Şehitlik içerisinde adları yazan ve tespiti yapılmış 60 subay, 240 er şehidimiz bu şehitlikte yatmaktadır.

Akbaş Şehitliği

Akbaş Limanı savaş esnasında önemli bir ikmal limanıdır. İkmal limanı olması nedeniyle savaş esnasında yaralanan askerlerimiz çevre il ve İstanbul hastanelerine sevk edilmek üzere bu limanda bulunan hasta nakil gemileriyle taşınmışlardır. Hastane sevki esnasında şehit olan askerlerimiz buradaki şehitliğe defnedilmiştir. Şehit sayısı belirli olmamakla birlikte burası da geçek şehitliklerimizdendir. 

Çataldere Şehitliği (Yrb.Hüseyin Avni Mezarı)

Çataldere Şehitliği toplu defin işleminin uygulandığı şehitliklerimizden bir tanesidir. Özellikle 19 Mayıs muharebeleri sonrası 24 Mayıs tarihinde ateşkes ile savaş alanından alınan şehitlerimiz buraya defnedilmiştir. 57. Alay’ın şehit komutanı Yrb. Hüsayin Avni Bey’in kabri de burada bulunmaktadır. Şehitliğimizde tespit edildiği kadarıyla 2835 şehit yatmaktadır.

Karayörük Dere Şehitliği

Karayörük Dere Şehitliği toplu defin işleminin uygulandığı şehitliklerimizden bir tanesidir. Özellikle 19 Mayıs muharebeleri sonrası 24 Mayıs tarihinde ateşkes ile savaş alanından alınan şehitlerimiz buraya defnedilmiştir. Şehitliğimizde tespit edilebilmiş 1.153 şehidimiz yatmaktadır.

Kesikdere Şehitliği

57. Alay şehitliğinin yanındaki dere içerisinde yer alan Kesikdere Şehitliği toplu defin işleminin uygulandığı şehitliklerimizden bir tanesidir. Özellikle 19 Mayıs muharebeleri sonrası 24 Mayıs tarihinde ateşkes ile savaş alanından alınan şehitlerimiz buraya defnedilmiştir. Şehitliğimizde tespit edilmiş 1115 şehit yatmaktadır.

Kireçtepe Jandarma Şehitliği

Anafartalar muharebeleri esnasında şehit olan Gelibolu ve Bursa Jandarma taburu askerlerimizin ve topçularımızın yattığı bu şehitlik savaş döneminden kalma gerçek bir şehitliktir.

Kocadere Hastane Şehitliği

Kocadere Hastanesi Çanakkale savaşı esnasında var olan en büyük cephe gerisi hastanelerimizden biridir. Yaralı askerlerimizin tedavi esnasında şehit olmasıyla, hastane yakınında bulunan şehitliğe defin işlemi yapılmıştır. Bu Şehitlikte 1353 şehidimiz yatmaktadır.

Soğanlıdere Hastane Şehitliği

Cephe gerisi hastanelerimizden bir diğeri olan Soğanlı Dere hastanesine tedavi için getirilip şehit olan 600 şehidimizin kabirleri buradaki şehitlikte yer almaktadır. Gerçek şehit kabirlerinin yer aldığı noktanın yakınına sembolik bir şehitlik yapılmıştır.

Şahindere Şehitliği

Bir diğer hastane olan Şahindere, savaş esnasında sargı yeri ve cephe gerisi hastanesi olarak kullanılmıştır. Savaş esnasında buraya getirilen yaralı askerlerimiz içerisinden şehit olan 2177 askerimiz burada yatmaktadır. Gerçek şehitliğin yanında sembolik bir şehitlik yer almaktadır.

Gerçek şehitlikler hakkındaki yazımız ile ilgili tüm soru ve görüşleriniz için lütfen bizimle irtibata geçin…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ