Ne Nerede Nasıl?
Ne Nerede Nasıl? Gelibolu Yarımadası Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri ücretsiz soru cevap hattına tüm merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Ne Nerede Nasıl?
Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri‘nin büyük bir kısmının bulunduğu Gelibolu Yarımadası her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiyi çekmektedir. Gelip gezen milyonlarca ziyaretçi yanında sanal alemde yani internet ortamında da on milyonlarca insan Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Şehitlikleri ile ilgili arama yapmaktadır.
Çanakkale ulusumuz için, hatta tüm dünya için önemli bir tarihi yer. Sebep sonuç ilişkisiyle dünya tarihinde geniş bir yere sahip. Çanakkale ziyaretçileri ve bilgi sahibi olmak isteyenler milyonlarca sorgu gerçekleştiriyor arama motorlarında.
Ne Nerede Nasıl Soru Cevap Hattı
Bizde sizler için bu ücretsiz soru cevap hattını kurma kararı aldık. Bunun başlıca nedeni özellikle sırf siteye ziyaretçi akışı sağlamak için eksik ve sağdan soldan kopyalanarak toplanmış internet siteleridir. Ne Nerede Nasıl? sorularına sizlerin yanıltıldığına ve doğru bilgiye ihtiyaç duyduğunuza dair açıklamayı aşağıda paylaştığımız örnek soru cevap kısmında bulabilirsiniz. En çok sorulan soru ile başlayalım;
Çanakkale Şehitlikleri Nerede?
Arama motorlarında cevabı en çok aranan soruların başında Çanakkale şehitlikleri nerede? sorusu gelir. Arama yapıp şöyle çıkan ilk sayfadaki sonuçlara baktığınızda “Gelibolu Yarımadası” ve “Çanakkale Şehitler Abidesi” içerikli yazılar dikkatinizi çeker. Sayfalarda Gelibolu Yarımadası içerisinde yer aldığı bazılarında ise yarımadanın bazı kesimlerine dağıldığı yazmaktadır. Bir çoğu ise sadece Abide‘yi tarif eder.
Peki doğru olanı hangisi? Bu sorunun cevabı aslında bakış açısıyla ilgili. Çanakkale Şehitlikleri denildiğinde bir çok ziyaretçinin aklına sadece Şehitler Anıtı geliyor. Oysa ki 100’ün üzerinde yerli ve yabancı anıt ve mezarlık var Çanakkale‘de.
Bir diğer bakış açısı ise sadece Gelibolu Yarımadası. Özellikle ulaşım ve alt yapı nedeniyle tur ve gezilerde Gelibolu Yarımadası‘nın Seddülbahir ve Arıburun tarafındaki kesim ziyaret edilmektedir. Bu gelenek de beraberinde Çanakkale Şehitlikleri denilince akla ziyaret edilen kesimi getiriyor.
Çanakkale il sınırları içerisinde Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Şehitleri ile ilgili bir çok eser mevcut. Çanakkale il merkezinde Hastane Bayırı bölgesinde eski hastane olması sebebiyle Hastane Bayırı Şehitliği var. Dardanos bölgesinde Hasan Mevsuf Şehitliği var. Kumkale bölgesinde Kumkale Şehitliği var. Lapseki bölgesinde Lapseki Şehitliği var. Çanakkale Şehitlikleri muharebe alanlarına ve hastane bölgelerine yayılmış durumda ve tüm Çanakkale il çevresini kapsıyor.
Ziyaretçi talebi açısından bakıldığında ulaşım ve diğer imkanların daha iyi durumda olduğu Güney ve Kuzey alanlarının gezilebilmesi daha kolaydır. Örneğin yine Gelibolu Yarımadası içerisinde yer alan Anafartalar Ovası da önemli bir muharebe alanı ve çok sayıda eser var. Fakat ulaşım sorunu nedeniyle gezilmesi çok da mümkün değil. Çanakkale Savaşı ve Şehitlikleri ile ilgili tüm noktaları gezmek istiyorsanız epey zaman ayırmanız gereklidir.
Çanakkale Kara Savaşlarının neredeyse tamamının yaşandığı Gelibolu Yarımadası adını Gelibolu ilçesinden alır. Ancak yarımada içerisinde bulunan savaş alanı ve şehitlikler Eceabat ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
Cevabı özetlemek gerekirse; Şehitlikler tüm il geneline yayılmıştır ancak ziyaret kolaylığı açısından bakıyorsanız sizin için ziyaret edilebilecek alan Gelibolu Yarımadası‘dır. Çanakkale Savaşı ile ilgili en büyük ve önemli (ziyaretçi talebi açısından) Anıt ve Şehitlikler yarımadanın Güney ve Kuzey (Seddülbahir-Arıburun) hattındadır.
Soru Cevap Hattı giriş yazımızı sonlandırmadan önce sizlerden yoğun olarak gelen bir kaç soruya daha cevap verelim.
Çanakkale Şehitliklerine Nasıl Gidilir?
Yukarıdaki soru-cevabımızda Çanakkale Şehitliklerinin dağılımından bahsettik. Eğer özel bir noktaya gitmek istiyorsanız ayrıca sorabilir yada yol tarifi alabilirsiniz. Biz öncelikle ziyaretçi talebi unsurunu göz önüne alarak gezi tur güzergahı hattını sizlere tarif edeceğiz.
Çanakkale Şehitliklerine Nasıl Gidilir?
Gelibolu Yarımadası ziyaret alanına ulaşım sağlamak için geleceğiniz yön önemlidir. Yarımada Çanakkale ilinin Avrupa Kıtası topraklarında yer alıyor. Bireysel ulaşımlarda tüm ulaşım araçlarıyla gitme imkanınız bulunmaktadır. Ancak toplu taşımada sadece kara yolu ile mümkündür.
Kara Yolu:
İstanbul yönünden geliyorsanız yada Avrupa ülkelerinden gelip Çanakkale‘yi bir ziyaret edelim ve yolumuza öyle devam edelim diyorsanız öncelikle Eceabat‘a ulaşmanız gerekmektedir. Ecaabat‘a varışınız sonrasında ise Kilitbahir Köyü‘ne ulaşmak için sahil şeridinden geçen yolu takip etmelisiniz. Yol tarifini aşağıda eklediğimiz haritada bulabilirsiniz.
Anadolu yakasından gelen ziyaretçiler ise Eceabat yerine direk Kilitbahir‘e ulaşarak gezebilirler. Çanakkale Boğazında henüz köprü olmadığı için öncelikle feribot hattını kullanmanız gerekiyor. Çanakkale şehir merkezinde yer alan iskeleden Killitbahir feribotuna binerek gidebilirsiniz.
Kara yolu ile ziyaretleriniz esnasında yol bulmak çok kolaydır. Tek yönü kullanarak ve bir daire çizerek yarımadayı geziyorsunuz. Tabela sistemi oldukça kullanışlı. Takip ettiğinizde yolu rahatlıkla bulabilirsiniz. Aşağıda paylaştığımız haritayı kullanarak da yolunuza devam edebilirsiniz.
Deniz Yolu:
Deniz yolu ulaşımını sağlayan feribotlar sadece Çanakkale yerleşim yerleri arasında yapılıyor. Başka illere düzenlenen bir feribot seferi maalesef yok. Ancak son yıllarda tekne seyahatlerini tercih eden bir çok gezgin var. En azından onlara da bir kaç küçük ip ucu verelim.
Bizim size öncelikli tavsiyemiz Çanakkale şehir merkezinde yer alan Çanakkale Yat Limanına teknenizi bırakıp sonra bir araç temin ederek yada bir tur firması ile anlaşarak gezmenizdir. Tekneniz ile yarımada çevresinde de gezebilirsiniz. Bir ticari taksi veya transfer hizmetinden yararlanmak isterseniz teknenizi Seddülbahir yada Kabatepe limanlarına yanaştırabilirsiniz. Öncelikle ilgili makamlar ile görüşerek bilgi almalısınız.
Hava Yolu :
Hava yolu ulaşımı direk olarak pek de mümkün değil. Tabi size ait özel bir hava taşıtınız yoksa. Çanakkale‘ye tarifeli uçak seferleri haftanın belirli günleri Çanakkale – İstanbul ve Çanakkale – Ankara arasında yapılmaktadır. Bu seferler Çanakkale şehir merkezinde bulunan hava limanına yapılıyor. Buraya ulaştıktan sonra yine kara yolunu tercih etmeniz gerekecektir. Araç kiralama, transfer, tur yada toplu taşıma tercihi sizlerindir.
Kendinize özel bir hava aracınız varsa öncelikle belirtelim ki havaalanı Gelibolu Yarımadası içerisinde yoktur. Nasıl Gidilir? seçeneği sadece Helikopter için geçerlidir. Çanakkale Şehitler Abidesi ve Morto Koyu içerisinde helikopter iniş pistleri bulunmaktadır. Özel izinle Anzak Tören Alanına da iniş izni verilebiliyor ama pek kolay değil. Ulaşımı sağladıktan sonra yine kara yolunu tercih etmeniz gerekecektir.
Çanakkale Şehitlikleri Nasıl Gezilir?
Ziyaretçilerimizden yoğun olarak gelen sorulardan biri de Nasıl Gezilir? Bu sorunun cevabı aslında biraz da tercihlerinize bağlı. Bir kaç açıdan değerlendirerek sizlere yardımcı olmaya çalışalım.
Öncelikle bireysel olarak kendi aracınıza binip “Detaylar önemli değil ben kendim gezmek istiyorum.” diyorsanız yukarıda Çanakkale Şehitliklerine Nasıl Gidilir? sorumuzun cevap kısmında yer alan bilgileri ve haritayı kullanarak kendiniz gezebilirsiniz. Bu seçeneği sadece bir kaç saatlik dar zamana sahip olan ziyaretçilerimize öneriyoruz.
Geniş zamanınız var ise ve detaylıca gezmek istiyorsanız size önerimiz kesinlikle profesyonel destek almaktır. Bir tur şirketi ile anlaşıp gezi gruplarına dahil olabilirsiniz. Çanakkale‘nin turizm anlamında en güzel yönü burada görülür. Tüm yıl boyunca bir çok yerel firma tarafından her gün turlar düzenlenmektedir.
Çanakkale Şehitlikleri Gezilerinizi belirli bir zamana ayıracaksınız. Örneğin 1 günlük bir zaman. Bu süreçte hangi noktaları gezmelisiniz? Ne kadar sürer? Hangi sıraya göre gezilir? işte tüm bu sorular yanında tarihi bilgiyi nasıl alacaksınız anlatan biri olmadıkça. Onca yol geldikten sonra tüm gün araç kullanmaya devam mı edeceksiniz? Tüm bunlar tercihinize bağlı. Bir tura katılarak tüm sorularınıza çözüm bulabilirsiniz. Turlar ayrıca ekonomiktir. Bir rehber ücretinin 20 kişiye bölünmesi ile tek kişi tarafından ödenmesi bir değildir.
Bizce yapacağınız gezinin en önemli kısmı kesinlikle Rehber faktörüdür. Çanakkale Savaş Alanları ve Şehitlikleri tarihi ile anlaşılmadıkça sıradan bir ziyaretten hiç bir farkı kalmaz. Yıllardır okumaya ve araştırmaya devam eden bizlerin bile her gün keşfettiği yeni şeyler varken rehbersiz gezmemelisiniz.
Sizler için en çok aranan ve sorulan üç soruyu cevapladık. Diğer tüm sorularınız için Soru Cevap Hattı hizmetinden aşağıda bulunan yorum kısmına yazarak yararlanabilirsiniz.